Väčšina chovateľov psov a mačiek je oboznámená s faktom, že naše domáce zvieratká sú v ohrození nakazenia sa rôznymi druhmi parazitov. Prenášačmi týchto ochorení sú najčastejšie kliešte. Dirofilarióza je ochorenie prenášané iným druhom hmyzu - komármi. Na Slovensku sa jedná zatiaľ o pomerne raritne diagnostikované ochorenie, ale z dôvodu zmeny klimatických podmienok a zvýšeného pohybu psov z dôvodu cestovania s majiteľmi sa s ňou v posledných rokoch stretávame. Jedná sa o ochorenie, ktorému sa dá pomerne ľahko predísť, ale je veľmi ťažké ho liečiť. Dirofilariózu  radíme medzi zoonózy, teda ochorenia, ktoré sú prenosné aj na človeka.

Dirofilária je parazit z kmeňa hlístovcov. Na psoch a mačkách parazitujú dva druhy - Dirofilaria immitis, spôsobujúca takzvanú srdcovú formu dirofilariózy, a Dirofilaria repens, spôsobujúca podkožnú formu ochorenia.

Obe formy ochorenia majú spoločný spôsob prenosu. Dirofilárie majú viacero vývojových štádií, počas ktorých sa z larvy vyvinie dospelý parazit. Dospelá samica porodí živé larvy, zvané mikrofilárie, ktoré cirkulujú v krvnom obehu hostiteľa. Keď komár saje krv nakazeného zvieraťa, stáva sa prenášačom, a mikrofilárie spolu so slinami vypúšťa do tela nového hostiteľa. V tele nového hostiteľa, teda psa alebo mačky, absolvujú mikrofilárie dlhý vývojový cyklus trvajúci približne 6 mesiacov. Zatiaľ čo mikrofilárie sú extrémne drobné (300 μm,čo predstavuje  0,3 mm), dospelý parazit meria aj 12-30 cm.

diro.jpg

                 

Srdcová forma dirofilariózy je v našich končinách zriedkavejšia, ale prvé prípady boli zaznamenané už v roku 2005. Dospelé Dirofilárie parazitujú v pľúcnych cievach a v srdci, čo spôsobuje chronické ochorenie srdca a pľúc. Ochorenie môže prebiehať aj niekoľko rokov - dospelý parazit môže žiť aj 7 rokov. Ochorenie nakoniec vyústi v sdcové a obehové zlyhanie. Terapia je veľmi časovo aj finančne náročná. Oveľa častejšie sa s týmto ochorením stretávajú v južnej Európe, a obrovské problémy robí aj v Amerike. V krajinách, kde je ochorenie endemické - teda je trvalo rozšírené na celom území, je nutné dbať na prevenciu už u šteniat, a pravidelne aplikovať profylaktické prípravky doživotne.

                 

Podkožná forma dirofilariózy je u nás pomerne častá, aj keď často o nej majitelia ani veterinári nevedia, pretože nebola diagnostikovaná. Môže prebiehať aj bezpríznakovo. Pokiaľ sa ale nejedná o skrytú formu, najčastejšie si u zvieratka môžeme všimnúť v podkoží tvorbu tvrdých uzlíkov, v ktorých sa nachádza skrútený parazit. Terapia je pri tomto ochorení možná jedine chirurgicky - dospelé parazity je nutné vyrezať.

                 

Ochorenie sa u psov aj mačiek diagnostikuje z krvi. Niekedy sú mikrofilárie viditeľné aj v krvnom nátere, spoľahlivejší je ale takzvaný modifikovaný Knottov test, ktorý odhalí prítomnosť mikrofilárii s istotou. Pokiaľ je prítomnosť mikrofilárií potvrdená, je následne nutné ďalej diagnostikovať, o ktorý druh Dirofilárie sa jedná - nie sú výnimočné ani prípady, keď boli u psov nájdené oba druhy Dirofilárií naraz. Odber krvi je možné vykonať kedykoľvek, niektoré zdroje ale uvádzajú, že je lepší odber vo večerných hodinách, keď sa v periférnych častiach tela, teda končatinách, odkiaľ sa krv odoberá, zdržuje mikrofilárií viac ako v priebehu dňa.

                 

Ako pri všetkých ochoreniach, je dôležité dbať najmä na prevenciu. Na tento účel sú schválené prípravky s obsahom látok milbemycín oxim, ivermektín alebo selamektín. Prípravky sú v tabletovej alebo spot-on forme, teda vo forme pipety. Prevenciu je ideálne dodržiavať najmä v teplých mesiacoch aj v našej klimatickej oblasti, ale rozhodne je nutné na ňu myslieť najmä pri cestovaní s našimi miláčikmi na letné dovolenky.

Autor textu: MVDr.Andrea Kubovčíková, SIBRA-centrum veterinárnej medicíny, 2019

www.sibra.sk

klinika@sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť