Hydroterapia liečebná technika založená na cvičeniach so psíkom vo vode. Najčastejšie sa jedná o plávanie v špeciálnom bazéne pre psov alebo chôdzu na podvodnom trenažéri, ktorý s úspechom využívame na našej praxi.

Voda umožňuje pohyb bez záťaže kĺbov hmotnosťou tela, zlepšuje krvný obeh a stimuluje správnu mechaniku pohybu. Vďaka týmto špecifickým vlastnostiam predstavuje ideálne médium pre rehabilitáciu rôznych pacientov a tréning pracovných či športových psov.

V našej praxi sa často stretávame s pacientmi, ktorí absolvovali rôzne ortopedické zákroky, či už na našej klinike alebo na iných pracoviskách. Úspešne rehabilitujeme pacientov, ktorí podstúpili resekciu hlavice stehennej kosti, po operácii bedrových kĺbov (DPO, TPO ...), luxácie pately, skrížených väzov, OCD, po artroskopických operáciách atď. Dôležité je prísť so psíkom na rehabilitáciu čo najskôr po operačnom zákroku, kedy vieme psíkovi prispôsobiť jednotlivé cvičenia podľa aktuálneho stavu a typu operačného zákroku. Na rehabilitáciu je potrebné chodiť čo najčastejšie (spočiatku 2-3 krát do týždňa, neskôr sa intervaly medzi terapiami zväčšujú), samozrejme podľa možností majiteľa. Našim cieľom je, aby sa psíky čo najrýchlejšie dostali „do normy“ – čiže aby sa im vrátil pôvodný rozsah pohybu, znížila sa bolestivosť a aby sa riadne osvalili.

Ďalšou skupinou pacientov, s ktorými pracujeme, sú psíky s ortopedickými alebo neurologickými problémami, ktoré sa (z rôznych dôvodov) neriešia operačne, ale konzervatívne. Často sú to psy s dyspláziou bedrových či lakťových kĺbov, s artrózou, mladé psy s tzv. prešľapmi, psy so zrastami na chrbtici či s vysunutými medzistavcovými platničkami. Týmto psíkom sa snažíme zlepšiť osvalenie a posilniť väzy a šľachy, ktoré stabilizujú ostatné poškodené štruktúry. Takto im uľavíme od bolesti a zároveň uvoľníme svaly, ktoré zvyknú mať pacienti preťažené z nesprávneho/nefyziologického pohybu (napr. kvôli dysplázii bedrových kĺbov psy viac zaťažujú predné končatiny a chrbát – voda im odľahčí váhu tela a oni sa dokážu krásne uvoľniť). Niektoré z týchto psov okrem vychádzok nemôžu mať iné zamestnanie, takže okrem pozitívneho vplyvu na ich zdravie, môže mať hydroterapia aj pozitívny vplyv na ich psychiku (obzvlášť ak majú radi vodu. A ak aj nemajú, tak si ju zvyknú rýchlo obľúbiť ).

DSC_0051.JPG

Samostatnou kapitolou sú psíky po ochrnutí. V závislosti od príčiny a rozsahu ochrnutia existuje možnosť, že by im hydroterapia v spolupráci s rehabilitačnými cvičeniami, mohla pomôcť. V tomto prípade je nutné poznať príčinu ochrnutia, aby sa dalo určiť, či a v akej miere sa dá psík opäť rozhýbať. Ochrnutý psík je vo vani vždy podporený plávacou vestou alebo špeciálnym postrojom a s pohybom mu pomáha asistent.

Hydroterapia pomáha aj psíkom s nadváhou či starším psíkom, ktorým už pohybový aparát neslúži, tak ako by mal. Voda poskytne obéznemu psíkovi dostatočnú podporu na to, aby sa hýbal s menšou záťažou na kĺby, tým pádom sa môže hýbať kvalitnejšie a viac, a ľahšie a rýchlejšie chudne. Staršie psíky tiež ocenia nadnášanie vody, pohyb ako taký im už nemusí byť príjemný, ale vo vode sa im bude hýbať ľahšie a s pribúdajúcimi svalmi, sa ľahkosť v pohybe prenesie aj do bežného života. U starších psíkov s miernou ataxiou sa hydroterapie netreba báť. Vo vani sú s asistenciou, takže si určite neublížia a ataxia sa zvykne po niekoľkých stretnutiach zmierniť.

DSC_0273.JPG

V neposlednom rade sa venujeme aj kondičnej príprave služobných a športových psov. Dobrá kondícia je jedným z kľúčových elementov dobrého výkonu, či už na pretekoch alebo na tréningu. Podľa typu záťaže, ktorá psa čaká, mu na mieru vyrobíme tréningový plán. Môže sa jednať napríklad o psa, ktorý sa po zimnej prestávke ide nasadiť na tréningy agility. Pred plánovaným začiatkom mu zaradíme pár tréningov vo vode, aby si posilnil štruktúry, ktoré bude v nadchádzajúcej sezóne zaťažovať. Ďalšou možnosťou je cielená príprava psa na dostihy či coursing. Takýto pes máva vyrobený tréningový plán na dlhšiu dobu s postupne sa zvyšujúcou záťažou, aby bol na pretekoch v najlepšej možnej forme – čo sa týka svalov, šliach a väzov ale aj celkovej kondície.

DSC_0062.JPG

Hydroterapia zatiaľ napriek svojim pozitívnym účinkom nie je na Slovensku známa, ale my dúfame, že ľudia si rozšíria obzory a skúsia aj takúto možnosť terapie.

V našom stredisku psíky na hydroterapiu privykáme postupne, pomaly, pozitívne a vždy s ohľadom na povahu psíka. Psík sa najprv zoznámi s „obyčajným“ psím bežiacim pásom a následne, keď sa na ňom cíti príjemne, prejdeme na vodný trenažér, kde mu postupne pridávame množstvo vody. Dôkazom o tom, že psy si hydroterapiu užívajú, sú naši štvornohí klienti, ktorí sa do vane tešia a najmä takí klienti, ktorí sprvu vodu radi nemali, ale už ju aktívne vyhľadávajú na prechádzkach!

Ak si myslíte, že by vášmu psíkovi mohla hydroterapia pomôcť, neváhajte ju vyskúšať!

Autor textu: Sibra - centrum veterinárnej medicíny, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť