Udržiavanie kondície športového psa

Väčšina psích aktivít, ktorým sa ľudia so psíkmi venujú či už na úrovni tréningov alebo pretekov, má zvýšené nároky na fyzickú kondíciu a zdravie psa než bežné vychádzky. Medzi tieto aktivity patria napríklad agility, dogfrisbee, športová kynológia, coursing a mnohé ďalšie. Pre samotný dobrý výkon je pri týchto športoch kľúčová dobrá kondícia psíka. Dobrá kondícia je však dôležitá aj pre zdravie psa. Ľahko sa totiž môže stať, že našimi nárokmi na výkon budeme nevedomky hnať psíka do výkonu, ktorý je pre jeho trénovanosť neadekvátny. A tu už môže nastať zdravotný problém.

Aby sme sa takejto situácii vyhli, treba sa psíkovi venovať aj inak, než je samotná činnosť, na ktorú sme zameraní. Samozrejmosťou pre každého psíčkara sú vychádzky, na týchto však psíkovi cielene nebudujeme kondíciu. A práve na cielené budovanie kondície sa zameriame v tomto článku.

CR4C1962.jpg

V prvom rade treba myslieť na to, že psík musí byť pred aktivitou adekvátne zahriaty a po aktivite zasa „ochladený“. Preto pred aktivitou psíka rozmasírujeme a ak máme potrebné skúsenosti, spravíme s ním strečing. Ak nie, zameriame sa aspoň na dostatočné rozchodenie psíka a precvičenie trikov, ktorými sa psík aspoň sčasti natiahne sám (podávanie paciek, panáčkovanie,...). Potom so psíkom zvolíme rýchlejšie tempo na chôdzu a postupne prejdeme do klusu a cvalu. Po takejto rozcvičke by psík mal byť pripravený na nadchádzajúcu aktivitu. Po výkone netreba zabudnúť na uvoľnenie, rozchodenie a vydýchanie psíka. Či už sa so psíkom venujeme krátkym a „výbušným“ šprintom (flyball, agility) či dlhším šprintom (coursing) alebo dlhému klusu (napr. canicross), je dobré venovať sa s ním v rámci možností každému tempu či druhu pohybu. Takto rovnomerne pripravíme a posilníme psíkove svaly, väzy, šľachy, srdce a pľúca na dobrý výkon.

DSC_0010 (2).JPG

Keď sa zameriame na prípravu napríklad coursingového psa, samotné preteky či tréning je len čerešničkou na torte predchádzajúceho tréningu. Psíka je primárne nutné pripraviť na dlhší cval. Ak to podmienky dovoľujú, ideálny je beh v ťahu pred bicyklom v rýchlom tempe na kratšie vzdialenosti. K tejto príprave sa ďalej pridávajú krátke šprinty do kopca za aportom (toto je namáhavá činnosť a treba sa uistiť, že psík je zdravý!), ktoré v pretekoch pomôžu psíkovi udržať tempo pri behu do kopca. A nakoniec pridáme aj rýchlejšiu chôdzu či klus (canicross, dogtrekking), pri ktorom sa psík uvoľní a zregeneruje.

V prípade nepriaznivého počasia na budovanie kondície na čerstvom vzduchu, netreba zabúdať na cvičenie vo vnútri. Masážam, cvičeniam na lopte, v hydrovani alebo behu na bežiacom páse sa môžete venovať v každom počasí. Psíkovi takto jednoducho udržíte aktuálnu kondíciu, prípadne ju viete takýmto spôsobom aj zlepšiť.

DSC_0116.JPG

Okrem správnej prípravy psíka je výhodou takéhoto tréningu aj to, že väčšinou dostane zabrať aj psovod a buduje kondičku aj sebe (alebo v prípade hádzania loptičky do kopca si aspoň buduje svalovú hmotu v ruke J) a vie tak zvýšiť aj svoj výkon na súťaži (ak je potrebný – napr. pri agility).

Počasie sa nám zlepšuje a dni sú dlhšie, tak vyrazte trénovať so psíkmi, nech ste na nadchádzajúcu sezónu čo najlepšie pripravení!

DSC_0168.JPG


Autor textu: Sibra centrum, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť