Pes (aj mačka) majú v oblasti konečníka 2 análne vačky – steny týchto vačkov obsahujú žľazy, ktoré tvoria pachový sekrét. Vývody vačkov ústia v sliznici konečníka tesne pred ritným otvorom. Za normálnych okolností sa pri defekácii vačky vyprázdňujú a zanechávajú na truse charakteristický pach, slúžiaci na identifikáciu a komunikáciu zvierat.

U mnohých psov dochádza k poruche vyprázdňovania vačkov, ktoré sa preplnia, čo je pre psy nepríjemné. Psy s upchatými vačkami si zvyčajne šúchajú zadok o zem v snahe vyprázdniť žľazy. Môžu si vylizovať a vyhryzávať konečník, naháňať chvost alebo sa škriabať. Takýmto zvieratám treba pomôcť a žľazy im v pravidelných, individuálnych intervaloch vytláčať. Pokiaľ sa toto zanedbá, môže dôjsť k ohromnému preplneniu a zapáleniu vačku – sacculitíde. Môže vzniknúť absces a prevaliť sa von cez kožu. Toto je chúlostivý, páchnuci a bolestivý stav, často zamieňaný za krvácanie z konečníka. Výtok z vačku či kožnej fistuly môže byť krvavý a hnisavý. Takýto stav je nutné riešiť u veterinára. Ten vačok vyšetrí a rozhodne sa pre vhodnú liečbu – lokálne výplachy a antibiotické prípravky aplikované rovno do vačku, alebo celkovú antibiotickú terapiu. Často je potrebné kvôli výraznej bolestivosti prvotné ošetrenie spraviť v sedácii.

Ak je potrebné vačky vytláčať veľmi často, poprípade sa zápaly opakujú, môžete sa rozhodnúť nechať vačky natrvalo odstrániť. Táto procedúra je komplikovaná lokálnym výskytom mnohých nervov kontrolujúcich fekálnu kontinenciu. Akékoľvek zmeny v lokálnom svalstve análneho sfinktera môžu ovplyvniť fekálnu kontinenciu, pričom anatómia oblasti je zdeformovaná chronickými problémami análnych vačkov. Napriek týmto rizikám, odstránenie análnych vačkov je považované za relatívne jednoduchý zákrok pre skúsených chirurgov.

sacculitis.jpg
1 – poloha análneho vačku
2 – zväčšený zapálený vačok s fistulou na povrch kože

Autor textu: Sibra - centrum veterinárnej medicíny, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť