Nenechajte psa s dyspláziou trpieť

Dysplázia bedrového a lakťového  kĺbu -ochorenie, s ktorým sa stretávame v praxi pomerne často, postihujúce prevažne väčšie plemená psov.  V rannom štádiu ochorenia sa dá postihnutým psíkom pomôcť niektorou z mnohých chirurgických metód. Metódu zvolí vždy skúsený chirurg na základe aktuálneho stavu a veku zvieraťa. Pokiaľ nie je možná chirurgická intervencia, ochorenie postupuje a psíkovi sa stav horší – následkom dysplázie je časom artróza, psík odmieta pohyb, ťažko vstáva, trpí bolesťou. Často je celoživotne odkázaný na medikamentóznu liečbu, ktorá kontroluje zápal a bolesť kĺbov a lieky, ktoré kĺb vyživujú. Medikamentózna liečba rieši len symptómy a spomaľuje proces degenerácie kĺbu, bohužiaľ nikdy nevedie k vyliečeniu. Netreba zabúdať ani na negatívne vedľajšie vplyvy podávaných liekov na celý organizmus .

Psíkom postihnutým dyspláziou vieme zlepšiť kvalitu života za pomoci fyzioterapie.

Fyzioterapia ponúka celú škálu metód starostlivosti o psíky postihnuté dyspláziou. Našim cieľom pri starostlivosti o takýchto pacientov je v prvom rade obmedziť bolestivosť ochorenia, udržať resp. navrátiť fyziologický rozsah pohybu a udržať, prípadne zlepšiť, osvalenie.

CR4C1962.jpg

V závislosti od stupňa postihnutia a aktuálneho stavu pacienta každému vyrobíme na mieru vlastný terapeutický plán.

Prvým krokom terapeutického plánu je kontrola bolesti. Psíkom poskytujeme masáž na uvoľnenie stuhnutého svalstva, ktorého príčinou je pohyb odlišný od bežného (tzv. fyziologického). Psíky nefyziologickým pohybom reagujú na bolesť a namáhajú si štruktúry, ktoré sú zdravé. Napríklad pri dysplázii bedrových kĺbov zvyknú mať psy stuhnuté a teda aj bolestivé svaly na chrbte a hrudníkových končatinách, lebo sa snažia odľahčiť boľavé bedrové kĺby. Okrem samotných zadných končatín sa venujeme pri masáži aj chrbtovému svalstvu a hrudníkovým končatinám. Naopak pri dysplázii lakťových kĺbov, býva boľavý chrbát a panvové končatiny.

Bolesť vieme zmierniť aj pomocou elektroterapie, termoterapie či kvantovej terapie. Všetky tieto terapie vychádzajú z humánnej medicíny, takže veľa ľudí má s nimi osobne dobré skúsenosti. Elektroterapia pomocou elektrických impulzov uvoľňuje spasmy svalových štruktúr a bolestivosť. Termoterapia je terapia za pomoci tepla alebo chladu. Termoterapiu zvykneme odporučiť klientom aj na domácu starostlivosť o pacienta. Použiť sa dá napríklad infračervená lampa, vankúšiky s višňovými kôstkami alebo gélové vankúšiky. Kvantovú terapiu vykonávame za pomoci prístroja, ktorý naraz vytvára slabé jednosmerné magnetické pole podobné magnetickému poľu zeme, infračervené žiarenie so spektrom podobným slnečnému , a taktiež laserové žiarenie. Vzájomné pôsobenie týchto žiarení priaznivo pôsobí ako na ľudské tak aj na psie telo. Výsledky často vidíme už po prvých použitiach.

DSC_0062.JPG

Fyziologický rozsah pohybu zlepšujeme resp. navraciame pomocou pasívnej mobilizácie. Pasívna mobilizácia je pri ochorení dyspláziou veľmi dôležitá, nakoľko bez cvičenia sa rýchlejšie rozvíja artróza, ktorá je pre psíky veľmi bolestivá.

Nefyziologický pohyb môže byť príčinou skrátených svalov, ktoré pohyb ďalej obmedzujú a znepríjemňujú. V takomto prípade psíkom robíme strečing, ktorý je ďalšou pomocou pri ceste ku kvalitnejšiemu pohybu.

Rozsah pohybu sa dá zväčšovať  aj aktívnymi cvičeniami, tie zároveň udržujú, resp. zlepšujú osvalenie. Psíky cvičia na tzv. kavaletách – pomaly prekračujú radu prekážok a musia pekne dvíhať nohy, aby nezhodili a dostali poriadnu odmenu. Pri dvíhaní končatín si zlepšujú rozsah pohybu a je treba podotknúť, že väčšinu pacientov takýto „jednoduchý“ cvik ohromne baví, obzvlášť, keď sú potom vychválení a riadne odmenení. Psíky zvyknú cvičiť aj na balančných pomôckach – na fitloptách či balančných vankúšoch. Samotné státie je spočiatku namáhavé, no čím lepšie osvalený psík je, o to viac a náročnejších cvikov bude zvládať - či už zmeny polôh alebo rôzne „psie kusy“.

DSC_0097.JPG

V neposlednom rade psíkom postihnutým dyspláziou vieme pomôcť  hydroterapiou. Ide o špeciálnu terapiu vo vode, ktorá má priaznivý vplyv na bolesť, rozsah pohybu a osvalenie. Psíky, ktoré majú v bežnom živote bolesti pri pohybe, majú vo vode pohyb uľahčený vďaka nadľahčeniu celého tela, kĺby nie sú zaťažené hmotnosťou tela. Takto dokážeme zlepšiť osvalenie, ktoré „drží pokope“ choré kĺby a uľaví sa im aj pri pohybe na suchu. Pohyblivý pás vo vani musí mať dostatočnú dĺžku, aby sme svojmu veľkému psovi umožnili prirodzený rozsah pohybu.

Sme za naše psy zodpovední a je našou povinnosťou im uľahčiť život a minimalizovať bolesť, ktorú musia prežívať. Vďaka odbornej fyzioterapii vieme znížiť potrebu liekov alebo pes lieky ani nepotrebuje. Aby sme psíkovi naozaj pomohli, nesmieme  zabúdať na úzku spoluprácu s veterinárnym ortopédom a skúseným veterinárnym fyzioterapeutom.

Autor textu: Sibra centrum, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť