Jednou a hlavnou, príčinou obezity je vyšší príjem kalórií oproti jeho výdaju. Následkom dlhodobého nepomeru v príjme a výdaji energie vzniká vyšší podiel tuku v tele zvieraťa.

Dlhodobé štúdie odhalili niekoľko zdravotných problémov priamo súvisiacich s obezitou. U veľmi obéznych zvierat je bežné poškodenie normálneho kroku, úrazy alebo degeneratívne ortopedické problémy. Obéznym šteniatkam sa s väčšou pravdepodobnosťou vyvinú rôzne klinické príznaky ortopedických problémov. U obéznych psov je dokonca vyššia pravdepodobnosť vývinu nádorov. Zvieratá s nadváhou majú redukovanú aktivitu, horšie znášajú teplo a rýchlejšie starnú než psy normálnej hmotnosti. Z ďalších problémov vyskytujúcich sa vo zvýšenej miere u obéznych  psov pozorujeme hlavne napr. sťažené dýchanie, zlyhanie srdca, poruchy pri pôrode či kožné problémy.

DSC_0016.JPG

Obezita taktiež skracuje psom život. Psy normálnej hmotnosti  sa priemerne dožívajú o 1-2 roky viac, než obézne psy. Nehovoriac o lepšej kvalite života psov s normálnou hmotnosťou.

Hmotnosť  zvieraťa ako taká neurčuje či je alebo nie je zviera obézne. Na určenie zníženej hmotnosti, optimálnej hmotnosti  alebo nadváhy sa používa tzv. BCS (Body Condition Score). BCS má 5 stupňov: 1 – kachexia, 2 – zhoršený výživný stav, 3 – optimálny výživný stav,4  - dobrý výživný stav (nadváha),  5 – obezita. Pes v optimálnom výživnom stave má normálny tvar tela, kosti sú hmatateľné ale nie viditeľné, má 15-25% telesného tuku. Pes s nadváhou má 26-35% telesného tuku a obézny pes má viac než 35% telesného tuku.

Programy na redukciu hmotnosti  sa zostavujú pre psy s BCS 4 alebo 5, nehľadiac na ich vek.

DSC_0112.JPG

Pred začiatkom programu na redukciu hmotnosti  je nutné sa uistiť, že obezita nie je následkom endokrinopatie. Pri zostavovaní programu je dôležité vziať do úvahy množstvo kalórií, ktoré pes bežne prijíma.

Pre psa všeobecne nie je dobré, aby mal misku s jedlom k dispozícii celý deň. Ideálne treba kŕmiť 1-2 krát denne. Hladovka ako metóda chudnutia nie je vhodná, pretože nespôsobuje len deficit kalórií ale tiež deficit iných živín. Taký istý efekt má kŕmenie rovnakej stravy len v menších dávkach, preto je dôležité zmeniť stravu celkovo (napr. zmeniť typ granulí alebo prispôsobiť iné druhy stravy). Veľký vplyv na chudnutie má aj obmedzenie pamlskov a maškŕt. Tie narúšajú vyváženosť stravy. Dobrou alternatívou namiesto klasických pamlskov je zelenina (napr. brokolica).

Existuje niekoľko metód na vyrátanie dennej dávky kŕmenia. V zásade treba znížiť príjem kalórií tak, aby bol nižší ako výdaj kalórií.

Chudnutie je zodpovednosťou majiteľa a jeho rodiny. Dôležité sú aj pravidelné kontroly u veterinárneho lekára, na ktorých sa zvieratám upravujú kŕmne dávky. Zvieratá, ktoré majitelia pravidelne vodia na kontroly (v 4-8 týždňových intervaloch), úspešne schudnú.

DSC_0114.JPG

Nemenej dôležitým faktorom redukcie hmotnosti  je optimalizácia denného pohybu zvieraťa a dôslednosť majiteľa. Za zlepšenie zdravotného stavu a plnohodnotného života nášho miláčika táto námaha iste stojí.

Autor textu: Sibra centrum, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť