Oronazálna fistula u psa - popis prípadu

Jedným z najčastejších dôvodov pre návštevu veterinára je tvorba zubného kameňa u našich domácich miláčikov. Majitelia si všímajú zápach z ústnej dutiny - halitózu, neochotu prijímať potravu, bolestivosť pri hraní či aportovaní, niekedy aj krvácanie alebo hnis v oblasti zubov a ďasien. Zubný kameň, alebo odontolit, nie je jediné ochorenie ústnej dutiny, s ktorým sa stretávame.

Malé plemená psov sú geneticky predisponované pre niektoré ochorenia ústnej dutiny, preto tvoria väčšinu pacientov indikovaných na stomatologické ošetrenie. Jeden z našich pacientov bol aj 11 ročný malý pudlík. Majiteľka u neho, okrem výrazného nánosu zubného kameňa, žiadne problémy nepozorovala. Je dôležité spomenúť, že napriek vyššiemu veku bol psík vo výbornom zdravotnom stave a odstraňovanie zubného kameňa absolvoval pravidelne 1x ročne. Jeho povaha majiteľom nedovoľovala čistenie zubov zubnou kefkou a pastou v domácom prostredí.

Pri stomatologickom ošetrení je bežné, že väčšinu problémov je možné identifikovať až v celkovej anestézii. U nášho pacienta boli po prehliadnutí ústnej dutiny v narkóze diagnostikované viaceré ochorenia: odontolitiáza (nános zubného kameňa), gingivitída (zápal ďasien), parodontitída (zápal okolitých tkanív zuba, kostného lôžka), a oronazálna fistula (komunikácia medzi ústnou a nosnou dutinou).

Oronazálna fistula vzniká z rôznych príčin, medzi ktoré patrí strata zubu, absces koreňa zubu, poranenie. U nášho pacienta sa jednalo o chronický problém a dôvodom bola strata špičiaku – jeden z najväčších zubov psa. Špičiaky majú dlhé a mohutné korene, ktoré zasahujú blízko kostnej prepážky oddeľujúcej nosnú a ústnu dutinu – tvrdého podnebia. Táto prepážka je pri malých plemenách psov, ale aj pri mačkách, hrubá často iba milimeter. Pri poškodení zubu, zápale, abscese alebo strate zubu dôjde k poškodeniu prepážky a komunikácii s nosnou dutinou. Častými príznakmi sú kýchanie a jednostranný výtok z nosu rôzneho charakteru. Ústna dutina je nesterilné prostredie plné baktérií a cez oronazálnu fistulu môže dôjsť k infikovaniu dýchacích ciest. V takomto prípade môže byť pozorovaný aj kašeľ, horúčka, apatia, strata apetítu a iné príznaky. U niektorých zvierat nie sú pozorované žiadne príznaky.

OF pred.JPG
oronazálna fistula pred ošetrením

Jediné riešenie oronazálnej fistuly je jej chirurgické uzavretie. U nášho pacienta bol najprv pri zákroku odstránený zubný kameň pomocou ultrazvuku. Následne boli vytrhnuté všetky zuby poškodené parodontitídou. Oronazálna fistula bola prekrytá takzvaným flapom zo sliznice lícnej časti - bukálny flap. Rany po extrahovaných zuboch aj flap boli zašité vstrebateľným šicím materiálom. Následne boli ostávajúce zuby ošetrené špeciálnou abrazívnou pastou. Pacient bol prepustený do domácej starostlivosti v rovnaký deň, majitelia podávali antibiotiká a analgetiká podľa odporučenia, a po dobu 10 dní kŕmili pacienta mäkkou potravou. Pri kontrole o 2 dni, o 7 dní aj o 14 dní bol psík celkovo zdravotne v poriadku a došlo ku kompletnému zhojeniu rany.

OF po.JPG
oronazálna fistula po ošetrení  

Ochoreniami ústnej dutiny trpí 80% psov starších ako 4 roky. Je dôležité dbať na prevenciu, aj liečbu týchto ochorení. Veterinárny lekár by pri každoročnej prehliadke Vášho psa alebo mačky mal vyšetriť ústnu dutinu a odporučiť potrebné diagnostické a terapeutické postupy. Vo všeobecnosti platí, že každé zviera by malo absolvovať pravidelné odstraňovanie zubného kameňa a vyšetrenie ústnej dutiny v anestézii. Interval sa líši u jednotlivých pacientov, ale u predisponovaných plemien psov sa odporúča absolvovať tento zákrok každých 6-12 mesiacov.

Dôkladné ošetrenie ústnej dutiny je možné jedine v celkovej anestézii. Pri odstraňovaní zubného kameňa bez anestézie nie je možné ošetriť všetky povrchy zubu – skusné plochy, vnútorné plochy zubov zo strany jazyka, nános zubného plaku a kameňa spod ďasna v oblasti krčka zubu. Pokiaľ pacient trpí týmto ochorením a je ošetrovaný iba pri vedomí, korunky zubov navonok vyzerajú čisto, ale prehlbuje sa proces parodontitídy, čo pre zviera znamená chronickú bolesť, zápal a potencionálny zdroj infekcie. Posledné štádia parodontitídy vyústia v stratu zubu. Jediná prevencia proti tvorbe zubného kameňa, ktorý je spúšťačom ochorení ako gingivitída a parodontitída, je denné čistenie zubov.

Autor textu: MVDr.Andrea Kubovčíková, odd.stomatológie SIBRA-centrum veterinárnej medicíny, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť