Hluchota, strata sluchu

Hluchota môže byť vrodené alebo geneticky podmienené ochorenie, ktoré bolo zistené až u viac ako 60 rôznych plemien psov a niektorých plemien mačiek (väčšinou bielej farby). U psov je to najčastejšie : dalmatínsky pes, bulteriér, mini bulteriér, lousianský leopardí pes, anglický seter, border kólia, austrálsky dobytkársky pes, kavalier king charles spaniel. Veľmi často sa hluchota spája s bielou farbou a prípadne so stratou pigmentácie oka (modré oko) – boxer, argentínska doga a pod.

Strata sluchu sa môže vyvinúť aj vekom alebo po úraze. Zvieratá s postupnou stratou sluchu prestávajú reagovať na volanie majiteľov, nereagujú na zvuky a môžu pôsobiť až dezorientovane. Takýto typ hluchoty nie je závislý na plemene psa alebo mačky.

Na odhalenie sluchových deficitov slúži Test sluchu – BAER test. BAER ( Brainstem Auditory Evoked Response ) je určený na testovanie sluchu u psov a mačiek. Ide o meranie elektrickej aktivity v sluchovom aparáte vnútorného ucha, aktivity na zvukové impulzy sa zobrazujú ako krivka, veľmi podobne ako napríklad EKG. Prístroj zároveň sluch vyhodnotí a vystaví certifikát s výsledkom ( certifikát audiometrického testu BAER ). Samotný test spočíva v nasadení miniatúrnych elektród na kožu pred uchom a na temeno hlavy. Väčšinou sa dá test zvládnuť bez sedácie zvieratka, len poniektoré hyperaktívne šteniatka je potrebné mierne sedovať. Test trvá približne 10-15 minút a je možné testovať šteniatka od veku 6-7 týždňov.

IMG_20160530_111007.jpg

Aký je význam testu?

Chovatelia dokážu jasne rozpoznať psíkov už v šteňacom veku so sluchovým postihnutím a môžu podľa nálezu upraviť svoj chovateľský plán a pripraviť budúceho majiteľa na stav zvieratka.

Pre majiteľov je veľmi dôležité vedieť, či ich miláčik dobre počuje. Pri strate sluchu môžu prispôsobiť metódu komunikácie so psíkom, lepšie sa s ním dorozumievať a predísť tým viacerým nechceným úrazom, napr. autonehoda.

Sme jedno z mála pracovísk, kde môžete so svojím zvieratkom tento test absolvovať.

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť