Prevencia má zmysel

Vo veterinárnej medicíne zistíme  vysoký počet diagnóz pomerne neskoro. Existujú aj prípady, keď už pacienta nedokážeme vyliečiť, len mu predĺžiť  život, aby mohol byť medzi nami dlhšie a hlavne komfortne. Čím skôr sa ochorenie zachytí, tým skôr môže byť liečené a vyliečené, alebo sa jeho progres aspoň pribrzdí a pacient nemusí zbytočne mať bolesti a trpieť.

V strednom a  vyššom veku sa preto odporúča pravidelná kontrola zdravotného stavu, čo každoročne absolvuje väčšina pacientov počas očkovania. Klinické vyšetrenie ale nemusí byť dostačujúce. Brušná dutina môže byť nepriehmatná, ťažko vyšetritelná hlavne v prípade stresujúcich zvierat. Niektoré orgány, ako napríklad pečeň, veterinárny lekár ani nedokáže prehmatať. Pečeň je možné vyšetriť palpačne len v prípade jej výrazného zväčšenia. Rovnako sa vo vyššom veku odporúča každoročné vyšetrenie krvi (hematologické a biochemické). Žiaľ, nie vždy musia byť zmeny v krvi, i keď pacient trpí veľmi vážnou diagnózou. Kombináciou klinického vyšetrenia, vyšetrenia krvi, RTG dutiny hrudnej a ultrazvuku dutiny brušnej dokážeme odhaliť veľký počet ochorení aj v prípade skrytých chorôb bez klinických príznakov.

Dobrým príkladom je nádorový proces na slezine. Pacienti sú do poslednej chvíle väčšinou bez klinických príznakov a majitelia najčastejšie prichádzajú k veterinárnemu lekárovi v čase, keď daný tumor praskne. Keďže slezina je veľmi dobre krvený orgán, pacient po prasknutí tumoru začne krvácať do dutiny brušnej. Majiteľ takéto krvácanie nevidí voľným okom a reaguje pri jasnejších zdravotných zmien. Klinické príznaky, ktoré môžeme pozorovať sú slabosť, suché a svetlé sliznice, nechutenstvo a apatia. Bez transfúzie v prípade veľkej straty krvi pacient ochorenie, žiaľ, neprekoná. Prvou voľbou v prípade prasknutia tumoru je takzvaná splenektómia, čiže chirurgické odstránenie sleziny, splenektómia by mala byť vždy spojená s následným  histopatologickým vyšetrením odobratej sleziny. Chirurgický zákrok je výrazne viac rizikový, keď tumor pred chirurgickým zákrokom už praskne. Častokrát sa stretneme na našom pracovisku s tzv. „náhodným nálezom“ pri sonografickom vyšetrení. Čím ďalej tým viac majiteľov vyžaduje (väčšinou z dôvodu predchádzajúcich skúseností) preventívne ultrazvukové vyšetrenie dutiny brušnej a RTG dutiny hrudnej. V prípade, že počas preventívnych vyšetrení odhalíme patologický proces, riešenie a liečba je vždy úspešnejšia, ako v prípade už rozvinutého ochorenia s klinickými ťažkosťami. Ak doma máte miláčika v strednom, alebo vo vyššom veku, objednajte sa u svojho veterinárneho lekára na kompletné vyšetrenie, aby boli odhalené aj  prípadné skryté ochorenia včas.

Autor textu: MVDr.Bc.Klaudia Bugyiová, zobrazovacia diagnostika, 2018, SIBRA-centrum veterinárnej medicíny, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť