Nástrahy spolužitia - čo by sa majiteľovi stať nemalo

V dnešnej dobe už nie sú psík a mačička len nástroj na ochranu majetku, ale sú to členovia našej rodiny. Jedia s nami, spia s nami a chodia s nami takmer všade. Preto na nich striehnu aj nástrahy našej domácnosti alebo vonkajšieho prostredia. Nehovoríme o predátoroch ale jednoducho nástrahy bežného života.

Bohužiaľ, zranení u zvierat, ktoré sa stali v dôsledku neopatrnosti ľudí, je skutočne veľa. Chcem Vás na pár z nich upozorniť. Určite to nemá byť výsmech pre tých, čo sa im takéto niečo stalo, to skutočne nie je môj zámer. Chcem týmto upozorniť tých, ktorí takéto veci robia alebo sa už nachádzali v takejto situácii, aby mysleli na všetky možné následky.

Dôležité je sa poučiť z chýb druhých a vyhnúť sa tak bolesti, smútku a výčitiek, keď nechtiac ublížime svojim miláčikom.

Skoro každý psíčkar už bol so svojim psíkom v nákupnom centre. Aj tu sú nástrahy. Napríklad taký eskalátor. Myslím ,že máloktorý z nás sa zamýšľal nad tým, čo sa stane s kožou, ktorá narazí na zuby schodov eskalátora. Sú to hlboké a škaredé zranenia. Môžeme ich  prirovnať k syru a strúhadlu.  Psíka, ktorého chcete naučiť chodiť eskalátorom, nakladajte aj vykladajte sami, neťahajte ho nasilu.  Ak je to šteniatko alebo pes malého vzrastu odneste ho, nenechajte ho nastupovať alebo vystupovať samotného. Pri psoch väčšieho vzrastu,  ktoré majú strach alebo nevedia ako sa nastupuje na eskalátor, použite výťah. A ak sa Vám nebude chcieť hľadať výťah, tak si prosím spomeňte na ten syr a strúhadlo.

nástrahy1.png
obr. 1. Panvová končatina už zahojená po poranení eskalátorom, pri ktorej šteniatko prišlo o 2 prsty.


Nástrahy bežného života nie sú len vonku. Napríklad aj také bežné činnosti môžu byť rizikové. Varenie je jedna z nich. Popáleniny môžu vzniknúť pri varení rôznymi spôsobmi, napríklad horúcou vodou, priamym ohňom, horúcimi predmetmi alebo aj horúcim jedlom. Je vhodné, aby majitelia naučili svojich miláčikov byť na svojich miestach a nemotali sa pod nohy. Zabráni sa tak prípadným popáleninám u Vás alebo u Vašich miláčikov. Taktiež si treba dávať pozor, kam dávame horúce panvice alebo horúce jedlo, prípadne už vychladené jedlo ale nie veľmi vhodné na konzumáciu ( napr. čokoládová torta).

Ďalšou činnosťou, pri ktorej môžu vzniknúť zraneniam, je hra. Nie všetky hračky sú bezpečné a aj tie najbezpečnejšie hračky, ktoré sú na trhu majú svoje obmedzenia. Žiadna hračka by nemala byť poškodená. Ako náhle je hračka poškodená  je vyššie riziko, že dôjde k jej prehltnutiu. Špeciálny dôraz by som kládla na drevené paličky. Skutočne to nie je vhodná hračka. Paličky a konáre sú veľmi obľúbená hračka u psíkov, ale bohužiaľ pri hre môže dôjsť k zapichnutiu úlomkov do oblasti ústnej dutiny, do pažeráka alebo do rôznych častí tela. Takéto zranenia môžu byť fatálne. Drevo pri RTG vyšetrení nie je viditeľné. Dokonca ani CT vyšetrenie nám nemusí odhaliť takýto druh poškodenia.

Pre mačičky sú nebezpečné šnúrky. Veľmi radi ich jedia a následne majú tráviace problémy. Taktiež aj šnúrky sú veľmi ťažko diagnostikovateľné RTG vyšetrením.

nástrahy2.png
obr.2 Okrúhle, pravidelné cudzie teleso- kúsok hračky,  v pažeráku viditeľné za srdcom.


Ďalšou prírodnou hračkou, hoci nie veľmi vhodnou, sú kamene. Kamene poškodzujú zuby, zubnú sklovinu. Pri prehltnutí kameňov väčších priemerov je nutné vykonať operáciu. Hádzanie kameňov do vody je zábavne pre nás aj pre psíka, ale je nutné sa vyvarovať hádzaniu kameňov na zemi.

nástrahy3.png
Obr. 3 Majitelia hádzali psíkovi kameň a ten ho pri hre zožral. Výrazné svetlé oválne teleso na ľavej strane obrázka.


Ďalšou samostatnou kapitolou je požieranie vecí, ktoré sú v našich domovoch. Niektoré psíky majú veľmi radi smetné koše. Nenájdu tam len zvyšky jedla ale aj použité hygienické potreby( vložky, intimky), kondómy, rôzne obaly z jedla. Niektoré psíky majú radi ponožky, niektoré mačičky zase jedovaté kvety ale obaja majú radi šuštiace veci- napríklad balenie s liekmi.

Toto je skutočne len časť vecí, ktoré sa stávajú v bežnom živote. Nehovoriac o pádoch z rúk, privretiach do dverí, zrazenie vlastného psíka autom atď.

Je toho skutočne veľa, s čím sa ako veterinárni lekári stretávame. Najdôležitejšie je, aby sme sa k našim miláčikom správali zodpovedne. Veľa krát idú do vecí bezhlavo a v zápale hry nerozmýšľajú čo robia. My sme tí, čo majú za nich zodpovednosť.

nástrahy4.png
Obr.4:Aj Váš psík vezme do zubov, čo nemá? Predstavujeme Vám najbežnejšie predmety, ktoré v tele psov/mačiek rozhodne nemajú čo robiť, komplikujú ich zdravotný stav, ktorý často končí chirurgickým zákrokom. Niektoré predmety sa nezobrazujú na RTG snímkach (ľavá strana obrázku), preto je potrebná dobrá diagnostika (kontrastný rtg, endoskopia...).

 

A čo najčastejšie vyťahujeme?

  1. samoadhezívna bandáž
  2. mikroténový sáčok
  3. šnúrka
  4. kuchynská hubka
  5. kuchynská hubka s drsnou plochou na jednej strane
  6. Lego policajt (plastové hračky) - dáva stopku každému predmetu, ktorý nepatrí do organizmu :-)
  7. gumená hračka - originál, ktorý sme vybrali
  8. potravinová fólia
  9. náboj zo vzduchovky (diabolka)
  10. gaštan
  11. kameň
  12. orechy
  13. ponožka
  14. stužka
  15. vata
  16. alobal

Autor textu: MVDr.Dagmara Podhorská, 2018, SIBRA-centrum veterinárnej medicíny, podhorska@sibra.sk

www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť