Ochorenia ústnej dutiny psov a mačiek

Ústna hygiena je dôležitým, ale často prehliadaným faktorom pri celkovom zdraví Vášho zvieraťa. Hoci psy a mačky netrpia často zubným kazom, ochorenia parodontu, teda závesného aparátu zubu a ďasien sú na prvom mieste ochorení postihujúcich našich maznáčikov. Štúdie ukazujú, že vo veku 3 rokov trpí týmto problémom 80% psov a 70% mačiek.

Rutinnú kontrolu zubov, ďasien a ústnej dutiny môže vykonať aj sám majiteľ. Znaky ochorenia ústnej dutiny alebo zubov sú napríklad zápach z papuľky, kývajúce sa zuby, zmena farby zubov či zuby pokryté zubným kameňom, krvácanie z papuľky, uhýbanie zvieraťa pred dotykom v oblasti úst, strata apetítu či úbytok hmotnosti.

Zubný plak a zubný kameň

Plak je mazľavá substancia, ktorá sa začne tvoriť na povrchu zubov niekoľko hodín po jedle. Do 24 hodín v kombinácii so soľami obsiahnutými v slinách začne plak tvrdnúť. Postupné hromadenie a mineralizácia plaku eventuálne vyústi do vzniku zubného kameňa.

Zubný kameň postihuje zuby a ďasná viacerými spôsobmi. Jeho drsný povrch tvorí výborné prostredie pre baktérie, ktoré sa na ňom uchycujú, rastú a množia sa. Tieto baktérie môžu spôsobiť zápal ďasien – gingivitídu, ktorá často spôsobí krvácanie z ďasien. Postupné zhoršovanie tohto stavu vedie k ochoreniu parodontu, ktoré vedie k prehĺbeniu zápalu, bolesti a strate zubov. Kameň budujúci sa po okraji ďasna odtlačuje ďasno smerom ku koreňom zubov. Takýto ústup ďasien odhalí citlivú časť zubu, ktorú nepokrýva sklovina, čo spôsobuje bolesť. Pokiaľ sa nezakročí včas, baktérie môžu cez zápal v ústnej dutine preniknúť do krvného obehu a rozšíriť sa do celého tela a postihnúť tak aj srdce, obličky, pečeň alebo kĺby.

received_10203927262461997.jpeg
Na fotke: extrémny nános zubného kameňa u psa, gingivitis, stomatitis

Pokiaľ Váš  maznáčik už má vytvorený zubný kameň, o jeho odstránenie sa postará veterinár. Odstraňovanie kameňa je možné manuálne špeciálnymi prístrojmi alebo ultrazvukovým prístrojom. Ošetria sa aj časti zubu ukryté pod ďasnom. Po odstránení kameňa veterinár vyleští zuby pastou, čím vyrovná mikroskopické nerovnosti na povrchu zubu, kde sa uchytávajú baktérie. Jedná sa o špecializovaný zákrok, v ktorom musí byť psík alebo mačička v celkovej anestézii. Je teda prirodzené, aby sme sa snažili takémuto problému predchádzať.

PhotoGrid_1427573624262.jpg
Na fotke: zuby a ústna dutina pred a po ošetrení

Odstraňovať zubný plak je možné aj doma, a to jednoduchým čistením zubov. Odporúča sa čistiť zuby každý deň, ale pokiaľ je to pre vás nereálna predstava, snažíme sa o to aspoň 3-4 krát do týždňa. Hoci má pes trvalé psie zuby až od približne 6. mesiaca veku, je vhodné začať s čistením už u šteniatok či mačiatok, aby si na tento proces zvykli. Dôležité je zvoliť vhodnú zubnú kefku, ktorá má mäkké štetiny, aby nedošlo k poškodeniu ďasien. Existuje veľké množstvo zubných pást špeciálne pre psy a mačky, ktoré sú príjemne ochutené, aby bolo čistenie zubov pre Vaše zvieratko príjemným zážitkom. Iné spôsoby prevencie sú špeciálna dentálna diéta, dentálne pamlsky a hračky. Pokiaľ máte akékoľvek pochybnosti o správnom vykonávaní preventívnej starostlivosti, obráťte sa na Vášho veterinárneho lekára.

Perzistentné mliečne zuby

Mliečne zuby, ktoré „zabudli“ vypadnúť, sú problémom najmä malých plemien psov, ako sú yorkshírsky teriér, čivava, maltézsky psík a iné. Najčastejšie sa jedná o špičiaky (očné zuby), ale môže sa jednať aj o iné zuby. Nie je zriedkavé, aby jeden psík mal perzistentných viacero mliečnych zubov. Výmena zubov prebieha do 6. mesiaca veku, u malých plemien často až do 7. alebo 8. mesiaca. Pokiaľ v tomto období ešte vidíte u svojho drobčeka mliečny zub, je nepravdepodobné, aby vypadol. Perzistentné mliečne zuby majú ako väčšina zubných vád najčastejšie genetické príčiny, ale môže sa jednať aj o nutričný alebo hormonálny defekt. Aby nedošlo k posunu trvalých zubov a ortodontickým problémom - problémom spojeným so zlým postavením zubov, je potrebné perzistentné mliečne zuby nechať u veterinárneho lekára vytrhnúť.

IMG_20150220_133948.jpg
Na obrázku perzistentné mliečne zuby

FORL – felínne odontoklastické rezorptívne lézie

Tento horibilný odborný názov je označenie ochorenia špecifického pre mačky, ktoré spôsobuje rezorpciu - úbytok zubov. Jedná sa o jedno z najčastejších ochorení mačiek, postihuje z nich až dve tretiny. V poslednej dobe sa s ním stretávame častejšie kvôli neustále sa predlžujúcemu dožívaniu domácich miláčikov, ale stopy po tomto ochorení sa našli aj na 800 rokov starých kostrách mačiek. Predisponované sú čistokrvné mačky, najmä perzská a siamská mačka, a mačky vo veku nad 4 roky.

Ochorenie začína ako malá erózia na zube - poškodenie, ktoré progreduje, postihuje cement, zubovinu a preniká až do dreňového kanála. Rezorpcia skloviny spôsobuje krehkosť zubu a nie je zriedkavé, že dochádza aj ku zlomeninám postihnutých zubov. Klinické príznaky nie sú vždy zjavné, niekedy môžete pozorovať nepohodlie pri žuvaní, stratu apetítu či spomínané zlomeniny zubov. Napriek tomu, že toto ochorenie poznáme už dlho, stále nepoznáme jeho presnú príčinu. V súčasnosti je najlepšou voľbou terapie extrakcia zubov.

Iné ochorenia zubov a dutiny ústnej, s ktorými sa vo veterinárnej praxi stretávame, sú napríklad abscesy koreňov zubov, zlomené zuby, najčastejšie po traumatickej skúsenosti, ale aj zlomeniny sánky alebo čeľusti, zubný kaz, poranenia sliznice alebo tumory ústnej dutiny.

IMG_20150313_113856.jpg
Na fotke: Zlomený rezák, v ďasne viditeľný koreň zubu, korunka zubu chýba.



IMG_20151001_132416.jpg
Na fotke: zubný kaz u psa


V ústnej dutine môžeme pozorovať aj prejavy celkových ochorení, napríklad manifestáciu Papilomaviru, ktorého prepuknutie značí oslabenie imunity. Ochorenia zubov sa zvyčajne vyvíjajú dlhšiu dobu. Prvé štádiá ochorenia zubov a ústnej dutiny je ľahké prehliadnuť, preto je dôležitá celková prehliadka vášho maznáčika odborníkom minimálne raz do roka. Ako u iných ochorení, aj tu platí pravidlo, že najdôležitejšia je prevencia.

Autor textu: MVDr.Andrea Kubovčíková, SIBRA-centrum veterinárnej medicíny

www.sibra.sk

klinika@sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť