Leukémiu mačiek spôsobuje retrovírus (FeLV). Vírus sa prenáša prostredníctvom slín, krvi, trusu, moču i cez placentu a materské mlieko. Frekvencia výskytu ochorenia je vyššia vo veľkých chovoch. Ochorenie má viacero foriem a štádií.

Klinickými príznakmi sú poruchy reprodukcie (neplodnosť, potraty, úhyny novorodených mačiat), krvné nádorové ochorenia (lymfóm, leukémia), zväčšenie uzlín, sleziny, pečene, anémia, nervové poruchy, polyartritídy, ochorenia vznikajúce následkom poruchy imunitného systému (zápaly očí, ústnej dutiny, kožné infekcie, enteritídy, toxoplazmóza, infekčná peritonitída apod.).

Vírus sa diagnostikuje sérologicky – zisťuje sa prítomnosť vírusového antigénu v krvi zvieraťa. Účinná a špecifická terapia neexistuje.

Prevenciou šírenia ochorenia je sérologické testovanie mačiek, striktné oddelenie infikovaných jedincov, vakcinácia jedincov v teste negatívnych. Vakcína proti FeLV je dostupná, väčšinou však nie je zahrnutá v bežných kombinovaných vakcinách. Ak máte záujem očkovať svoju mačku proti tomuto smrteľnému ochoreniu, informujte o tom svojho veterinára.

Autor textu: Sibra - centrum veterinárnej medicíny, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť