Môjmu miláčikovi diagnostikovali srdcový šelest! Čo to znamená?

Srdcový šelest je abnormálny zvuk srdca, ktorý počujeme pri počúvaní srdca pomocou stetoskopu. Je spôsobený turbulentným prietokom krvi v srdci. Niekedy je šelest označený ako „nevinný“ alebo „inocentný“, inokedy je šelest považovaný za patologický alebo spôsobený chorobou. Patologické srdcové šelesty môžu byť spôsobené štrukturálnym problémom v srdci (t. j. srdcovým ochorením), alebo môžu byť spôsobené problémom, ktorý je „extrakardiálny“ (t. j. nie je spôsobený srdcovými chorobami). Hlasitosť šelestu odráža silu turbulencií, ktoré sú prítomné v srdci, nie vždy však priamo súvisí so závažnosťou ochorenia. Šelesty sú odstupňované podľa ich intenzity, zvyčajne na stupnici 1-6. Šelest 1. stupňa je veľmi jemný alebo tichý, možno ho počuť iba prerušovane a zvyčajne sa začuje iba na jednom mieste na hrudi, zatiaľ čo šelest 6. stupňa je veľmi hlasný, počuť ho všade, kde je počuť srdcové ozvy a je dokonca možné ho cítiť, keď si človek položí ruku na hrudník v oblasti srdca.

Srdcový šelest je však len príznak, nie je to konečná diagnóza. Je to dôvod na komplexnejšie vyšetrenie, aby sa odhalila príčina a určila diagnóza. Echokardiogram (ultrazvuk srdca) je neinvazívny test, ktorý sa vykonáva na zistenie príčiny šelestu.

IMG_9210.jpg

 

Ak máte nové šteňa alebo mačiatko:

Práve u mladých zvierat sa môžu vyskytnúť vyššie spomínané nevinné srdcové šelesty (stupeň 1/6 až 2-3 / 6), ktoré nemajú žiadny vplyv na zdravie. Tieto typy šelestov zvyčajne zmiznú do 14 týždňov veku. Kardiológ by mal vyhodnotiť intenzívnejšie šelesty srdca (stupeň 3-4 / 6 až 6/6) u nového šteňaťa alebo mačiatka a inocentné šelesty, ktoré pretrvávajú dlhšie ako 14 - 16 týždňov. To môže naznačovať, že sú prítomné vrodené choroby srdca. V závislosti od typu prítomného ochorenia je možné niektoré vrodené ochorenia napraviť alebo vylepšiť pomocou chirurgického zákroku prípadne podávať doživotnú terapiu vo forme liekov.

Ak máte staršieho psa malého plemena:

Srdcové šelesty u týchto psov môžu znamenať poškodenie mitrálnálnej chlopňe (srdcová chlopňa medzi ľavou predsieňou a ľavou komorou). Úlohou mitrálnej chlopne je umožniť krvi prúdiť z ľavej predsiene do ľavej komory, ale nedovoliť krvi prúdiť spätne z ľavej komory do ľavej predsiene. Táto chlopňa však s pribúdajúcim vekom degeneruje a keď k tomu dôjde, umožňuje práve spätný tok krvi charakteristický turbulenciou, ktorú počujeme ako šelest. Mierne chronické ochorenie chlopne, ktoré vedie k malým netesnostiam,  obvykle psovi nerobí problém, avšak toto ochorenie je progresívne a nedostatočnosť  chlopne sa časom bude zhoršovať. Ak sa ochorenie stane ťažkým, je u psa riziko vzniku kongestívneho zlyhania srdca. Kongestívne srdcové zlyhanie znamená, že únik cez srdcovú chlopňu premáha srdce a tekutina ide zo srdca späť do pľúc (namiesto zo srdca dopredu do tela). Medzi príznaky kongestívneho zlyhania srdca patrí kašeľ (najmä kašeľ v pokoji), rýchly dych (najmä v pokoji), ťažkosti s dýchaním, mdloby, slabosť, letargia alebo intolerancia záťaže. Ochorenie je možné výrazne spomaliť pomocou vhodnej liečby.  

Ak máte stredného až staršieho psa veľkého plemena:

V tejto váhovej kategógii je degeneratívne ochorenie chlopní menej častou záležitosťou, ale srdcové šelesty u týchto psov môžu naznačovať, že majú ochorenie nazývané dilatatívna kardiomyopatia, pri ktorej dochádza k oslabeniu samotného svalu a zníženiu kontraktility srdca. Svalovina srdca sa naťahuje a tenší, čo spôsobí zmenu tvaru srdca a následne opätovne nedomykavosť  mitrálnej chlopne a vyššie spomínané následky. Väčšinou sa však príde na toto ochorenie omnoho skôr, ako sa prejaví nedostatočnosť mitrálnej chlopne a teda aj objavenie sa šelestu.

Ak máte staršiu mačku v strednom veku (najmä mainskú mývaliu, nórsku lesnú mačku, Ragdoll, britskú krátkosrstú, americkú krátkosrstú, Sphynx alebo Devon Rex):

Srdcové šelesty môžu naznačovať, že mačky majú ochorenie nazývané hypertrofická kardiomyopatia. Toto je najbežnejšie získané ochorenie srdca pozorované u mačiek, pri ktorom dochádza k zhrubnutiu srdcového svalu, najmä ľavej komory. Krv potom nie je schopná normálne naplniť srdce a mení sa aj anatómia srdca a šelest vzniká buď mitrálnou nedostatočnosťou, alebo tzv. dynamickou stenózou aorty, čo je zúženie priemeru v odstupe aorty zhrubnutým septom v určitom srdcovom cykle. Aj toto ochorenie môže vyústiť do kongestívneho zlyhania srdca. U niektorých mačiek sa rozvinie kongestívne zlyhanie srdca krátko po diagnostikovaní ochorenia pomocou echokardiogramu. Niektoré mačky zostávajú bez príznakov mnoho rokov predtým, ako sa u nich vyvinie kongestívne zlyhanie srdca, u ostatných sa nikdy neobjaví ako kongestívne zlyhanie srdca tak ani príznaky ochorenia srdca.

V každom prípade platí, že ak Vás veterinár upozorní na šelest u Vášho miláčika, je vhodné navštíviť veterinárneho špecialistu – kardiológa, ktorý pomocou vhodných vyšetrení zistí presnú diagnózu. Poznanie diagnózy a závažnosti ochorenia umožňuje vysloviť vášmu veterinárnemu kardiológovi prognózu, čiže ako srdcový problém ovplyvní vášho miláčika v budúcnosti.

Autor textu: MVDr.Hana Matušková, SIBRA-centrum veterinárnej medicíny, Bratislava, 2021

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť