Endoskopia je minimálne invazívna diagnostická, v niektorých prípadoch aj terapeutická metóda, čoraz viac využívaná v medicíne psov a mačiek. Najčastejšie napomáha v diagnostike gastrointestinálnych ochorení, respiračných ochorení a v menšej miere taktiež urogenitálnych ochorení. Pre pacienta predstavuje nízke riziko, je menej invazívna v porovnaní s chirurgickými možnosťami. Pomocou endoskopie vieme problém vizualizovať, a pokiaľ vizualizácia nestačí, je možný odber vzoriek priamo z postihnutej oblasti.

Endoskopia gastrointestinálneho traktu

Endoskopia je odporúčaná ako ďalšia diagnostická metóda u pacientov ktorým pretrvávajú chronické symptómy gastrointestinálneho ochorenia, ako sú zvracanie, hnačka a strata hmotnosti. Tomuto vyšetreniu by mali predchádzať základné vyšetrenia ako klinické vyšetrenie, kompletné vyšetrenie krvi, vyšetrenie moču, röntgenové, ultrasonografické vyšetrenie a koprologické vyšetrenie. V prípade, že tieto vyšetrenia nepostačujú k dopátraniu sa k definitívnej diagnózy, môžeme pristúpiť k endoskopii. Predchádzajúce vyšetrenia veterinárneho lekára nasmerujú, na ktorú časť gastrointestinálneho traktu je potrebné sa zamerať, prípadne odkiaľ odobrať bioptáty na ďalšiu laboratórnu diagnostiku, ktorá je vo väčšine prípadov definitívna. Často je endoskopia využívaná v prípadoch prítomností cudzích telies gastrointestinálnom trakte, kedy rýchlo a bez nutnosti chirurgického zákroku, dokážeme vyriešiť aj život ohrozujúci stav.

Aké typy endoskopie gastrointestinálneho traktu existujú a v akých prípadoch sú indikované?

- Ezofagoskopia - Endoskopické vyšetrenie pažeráka, pri ktorom posudzujeme vzhľad sliznice, schopnosť kontrakcie samotnej svaloviny pažeráka a funkčnosť zvierača medzi pažerákom a žalúdkom, prítomnosť cudzích telies či tumorov. Indikovaná je v prípadoch chronického zvracania kedy môžu vznikať ulcerácie sliznice, pri regurgitácii, pri problémoch s prehĺtaním, excesívnej salivácii (slinenia) či opakujúcich sa pneumónií.

- Gastroskopia - Endoskopické vyšetrenie žalúdka. Posudzujeme vzhľad sliznice, funkčnosť zvieračov, prítomnosť cudzích telies či tumorov. Indikovaná je v prípadoch chronického zvracania, prítomnosti krvi pri zvracaní čo môže indikovať žalúdočné vredy, pri podozrení na nádorové ochorenie či ingesciu cudzieho telesa. Zo zmeneného tkaniva sú odobrané bioptáty na histopatologické vyšetrenie ktoré určí presnú diagnózu.

- Duodenoskopia/duodenojejunoskopia - Endoskopické vyšetrenie tenkého čreva. Posudzujeme vzhľad sliznice a prítomnosť štrukturálnych zmien ako sú erózie, prekrvenie, prípadne tumory. Opäť je dôležitý odber bioptátov na histopatologické vyšetrenie. Indikovaná je v prípadoch pretrvávajúcich hnačiek, straty hmotnosti, prítomnosti natrávenej krvi v s stolici, prípadne pri detekcii zhrubnutej steny čreva pri ultrasonografickom vyšetrení.

- Kolonoskopia - Endokopické vyšetrenie hrubého čreva. Opäť posudzujeme vzhľad sliznice a prítomnosť štrukturálnych zmien s následným odberom bioptátov. Je indikovaná v prípade chronických hnačiek vyznačujúcich sa častou defekáciou s malým množstvom stolice a prítomnosti čerstvej krvi v stolici.

Endoskopia respiračného systému

Ďalšou možnosťou využitia endoskopického vyšetrenia je vyšetrenie respiračného systému. Napomáha k diagnostike ochorení horných a dolných dýchacích ciest. Aj tomuto vyšetreniu by malo predchádzať klinické vyšetrenie, zobrazovacie diagnostiky (RTG, CT), laboratórne vyšetrenie krvi a prípadne kardiologické vyšetrenie. Využíva sa u pacientov s respiračnými ťažkosťami ako kašeľ, chrčanie, kýchanie alebo intolerancia záťaže s respiračným diskomfortom.

Aké typy endoskopie respiračného systému existujú a v akých prípadoch sú indikované?

- Rhinoskopia - Endoskopické vyšetrenie nosnej dutiny. Posudzuje sa stav sliznice a anatomických štruktúr dutiny, môže odhaliť prítomnosť tumoru či cudzieho telesa. Zo zmenených štruktúr odoberáme bioptáty. Indikovaná je v prípadoch pretrvávajúceho výtoku z nosu, krvácania z nosnej dutiny či kýchania.

- Laryngoskopia - Endoskopické vyšetrenie hrtana. Posudzujeme anatomické postavenie chrupaviek hrtana, vzhľad hlasiviek, vzhľad sliznice a mandle. Je indikovaná najmä prípade sťaženého dýchania či kašľa. Takmer vždy je kombinovaná s tracheoskopiou.

- Tracheoskopia - Endoskopické vyšetrenie priedušnice. Posudzujeme priemer a tvar dýchacej trubice, tvar chrupaviek a vzhľad sliznice, pozorujme prítomnosť hlienu a jeho charakteru či prítomnosť cudzích telies. Je indikovaná v prípade chronického kašľa či podozrenia na kolaps trachey.

- Bronchoskopia - Endoskopické vyšetrenie priedušiek a ich ďalšieho vetvenia do pľúcnych lalokov. Posudzujeme vzhľad sliznice, tvar a priemer bronchov či prítomnosť sekrétu. Toto vyšetrenie dopĺňame odberom vzoriek ktorý sa vykonáva bronchoalveolárnou lavážou. Je to metóda, pri ktorej je do vzdialených úsekov bronchov aplikovaný fyziologický roztok a ktorý je následne odsatý. Fyziologický roztok zachytí bunky, sekrét a prípadné mikoorganizmy. Tieto vzorky sú odoslané na laboratórne vyšetrenie, ktoré nám dokáže stanoviť presnú diagnózu.

           

Vyšetrenia obyčajne trvajú do jednej hodiny a zvieratko musí byť počas vyšetrenia v celkovej anestézii. Nejedná sa o bolestivú procedúru, preto anestézia nemusí byť príliš hlboká, čím opäť redukujeme potencionálne riziko oproti chirurgickým alternatívam. Obvykle do 24 hodín po odoznení anestézie je zviera schopné fungovať v normálnom režime bez obmedzení.

           

Endoskopia tak predstavuje pomerne rýchlu a málo rizikovú možnosť diagnostiky rôznych ochorení. Samozrejme, aj tieto metódy majú svoje riziká a obmedzenia. Preto je potrebné aby veterinárny lekár vždy čo najlepšie vyhodnotil benefity a nedostatky, aby sa zvieratku dostalo čo najlepšieho riešenia problému.

Autor textu: MVDr. Petra Hörmannová, SIBRA – centrum veterinárnej medicíny, www.sibra.sk, Bratislava

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť