Črevné parazity, aj keď sa často vyskytujú bez príznakov a dlhodobo, môžu spôsobiť závažné ochorenia nielen zažívacieho aparátu ale aj iných častí tela. Obzvlášť závažné sú u šteniat.

Rozdeľujeme ich na:

a) protozoá „jednobunkové“– sem patria Giardia canis, Isospora

b) helminty „červy“ – sem patria škrkavky (Toxocara canis, Toxascaris leonina), pásomnice (Dipylidium caninum, taenia spp.), Trichuris vulpis.

Najčastejším príznakom nakazenia črevnými parazitmi je hnačka. Hnačka môže byť vodnatá, s prímesou krvi alebo hlienu. U škrkaviek sa môže objaviť tiež anémia a chudnutie, u šteniat výrazne zväčšené brucho, pri silnej invázii môže dôjsť dokonca k nepriechodnosti čreva. Jednoduchou metódou na dokázanie črevných parazitov je koprologické vyšetrenie. K nakazeniu vnútornými červami môže dôjsť aj u ľudí. Je preto potrebné Vášho psíka pavidelne odčervovať. A to šteniatka do 3.mesiaca veku každé 2 týždne. Od 3. do 6. mesiaca veku každý mesiac. A od 6. mesiaca veku každé 3-4 mesiace. U Vášho dospelého psíka odporúčame pravidelné koprologické vyšetrenia a pri pozitívnom náleze cielené liečenie.

endoparazity.jpg

endoparazity_2.jpg

endoparazity_3.jpg

Autor textu: Sibra - centrum veterinárnej medicíny, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť