Cauda equina syndróm

Cauda equina syndróm

Je komplex neurologických príznakov spôsobených kompresiou nervových koreňov prebiehajúcich cez lumbosakrálny vertebrálny kanál. Často sa používa termín lumbosakrálne ochorenie na vyjadrenie početných degeneratívnych patologických procesov zahrňujúcich nervové korene cauda equina.

Príčiny cauda equina syndróm

Môžu byť kategorizované ako získané (degeneratívne zmeny) alebo kongenitálne (vývojové zmeny). Medzi získané príčiny vyvolávajúce tento syndróm patria fraktúra a luxácia stavca, diskospondylitída, osteomyelitída, chronické ochorenia medzistavcových platničiek, akútna extrúzia medzistavcovej platničky, fibrokartilózna embólia/infarkt miechy, nádorové ochorenia stavcov, alebo paraspinálnych tkanív. Vrodené príčiny sú prechodový stavec, vrodené zúženie stavcového kanála, plemenne predispozičná stenóza stavcového kanála, vývojová osteochondróza krížovej kosti a iné.

Príznaky

Najčastejšie je diagnostikovaná  u veľkých plemien psov (s hmotnosťou 35 a viac kilogramov), z plemien s najvyššou frekvenciou výskytu u nemeckých ovčiakov. Z pohľadu pohlavia sa vyskytuje častejšie u samcov ako u samíc (2:1). Prvé klinické príznaky si majitelia všimnú väčšinou u stredne starých psov, či sa jedná o  získané alebo kongenitálne príčiny. Kongenitálne stenózy často spôsobujú klinické príznaky až v neskoršom období života našich štvornohých členov rodiny. Medzi typické prejavy patria bolestivosť, slabosť panvových končatín, kolísavá chôdza, odreté a ošúchané pazúre na panvových končatinách, ťažké chodenie po schodoch, neochota skákať alebo sadnúť si, abnormálne nosenie chvosta, schopnosť vrtiet chvostom je znížená alebo chýba úplne; plemená so zdvihnutým chvostom ho nosia nižšie, atrofia svalov panvových končatín, znížený svalový tonus panvových končatín, inkontinencia. Neurologické symptómy varírujú na základe vyvolávajúcej príčiny kompresie. Môžu byť akútne alebo chronické, prechodné alebo perzistujúce, statické alebo progresívne. Najčastejšia neurologická abnormalita je patologicky zvýšený prah bolestivosti v oblasti chrbta (lumbosakrálnej oblasti). Bolesť môže byť zvýraznená hyperextenziou (natiahnutím) panvových končatín alebo chvosta. Slabosť končatín môže byť unilaterálna alebo bilaterálna.

Diferenciálna diagnostika

Medzi diferenciálne diagnózy, teda ochorenia, ktoré môžu mať podobný prejav patria meningitída, meningomyelitída, polymyozitída, polyartritída, ischemická neuromyopatia, neoplázie prostaty a močového mechúra, močové kamene.

Diagnostika

Diagnostika ochorenia začína konzultáciou s majiteľom, fyzikálnym a neurologickým vyšetrením. Ďalej sú to špeciálne diagnostické metódy ako elektrofyzikálne štúdie, radiologické zobrazovacie metódy (natívny RTG, myelografia, discografia/epidurografia, venografia), hlavne však Magnetická rezonancia – MRI.

Terapia

Terapia  u  psov ktoré majú skúsenosť s prvou epizódou bolestivosti lumbosakrálnej oblasti alebo u  nepracujúcich psov, ktorých symptómy sú epizódneho charakteru spočíva v dodržiavaní striktného kľudového režimu (cage rest), podávaní protizápalových a analgetických liekov. Približne u 50% takto liečených psov môže byť očakávaný dobrý výsledok, čo zodpovedá zlepšeniu alebo vymiznutiu pozorovaných klinických príznakov. Avšak predĺženie periódy  (2-4 mesiace) obmedzenia pohybu je nevyhnutné pre psy, aby odpovedali priaznivo na liečbu  medikamentmi, návrat klinických príznakov sa môže vyskytnúť po návrate do bežnej aktivity. Je popísaných množstvo terapeutických možností od Epi/periduralnych aplikácií liečiv cez dekompresie chrbtice po distrakcie a fúzie stavcov. Je však nevyhnutné aby bola správne prevedená diagnostika a na základe jej výsledkov zvolená cielená terapia pre potreby konkrétneho pacienta. Chirurgická terapia je podľa väčšinou odporúčaná v prípadoch bolestivosti a za prítomnosti neurologických deficitov. Najčastejší chirurgický prístup je dorzálna dekompresia L7-S1 nasledovaná fenestraciou/diskektómiou. Alternatívna metóda chirurgického riešenia je dorzálna dekompresia kombinovaná s distrakciou a spojením L7-S1.

Náš pacient Akira

Na kliniku bola predvedená fenka Akity, neznámeho veku, aktuálne v starostlivosti útulku. Do dnešných  dní prejavila niekoľko epizód slabosti panvových končatín, bolestivosti pri vstávaní, neschopnosti pohybu na panvové končatiny, bolestivosti zadnej časti chrbtice.

DSC_0595.JPG

Neurologické vyšetrenie ukázalo normálne vedomie a chovanie, hlavové nervy a krk bez abnormalít. Pri chôdzi bola viditeľná mierna slabosť panvových končatín, nízke držanie zadnej časti tela, postojové reakcie panvových končatín boli spomalené, znížené spinálne/flexorové reflexy panvových končatín a znížený perineálny reflex. Akira bola bolestivá pri kompresii oblasti bedrovej chrbtice a prechodu bedrovej chrbtice a krížovej kosti. Zobrazovacia diagnostika zahŕňala RTG, kde nás prekvapila masívna skeletálna hyperostóza a degeneratívne zmeny prevažne na úrovni bedrovej chrbtice, ďalej Magnetická rezonancia ukázala protrúziu medzistavcovej platničky medzi posledným bedrový stavcom/L7 a krížovou kosťou spôsobujúcou kompresiu prebiehajúcich nervov zo spodnej strany.


Po konzultácií s majiteľmi/útulkom ohľadom nálezov, možností terapie, finančných nárokoch a možností terapie sa majiteľ rozhodol pre odporúčaný postup chirurgie.
Chirurgická intervencia zahŕňala prístup k prechodu bedrovej chrbtice a krížovej kosti z hornej strany,  dorzálnu laminektómia L7-S a fenestráciu disku s aplikáciou kolagénnej huby do miesta laminektómie. Akira zvládla anestéziu a operačný zákrok veľmi dobre a krátko po prebudení z operácie sa dokázala sama postaviť.

Pooperačná starostlivosť zahŕňala podávanie antibiotík, liekov proti bolesti a na ochranu sliznice tráviacej sústavy. Počas hospitalizácie sme kontrolovali pohyb, príjem potravy, defekáciu,  močenie a hojenie chirurgickej rany. Pri prepustení do domácej starostlivosti sme majiteľom naplánovali pooperačný režim s odporúčaním pokračovať v rehabilitáciach na oddelení fyzikálnej terapie, s ktorými Akira začala už počas hospitalizácie.

Akira aj vďaka svojej príjemnej povahe zvládla všetky vyšetrenia a rehabilitačné cvičenia s radosťou a túžbou ľuďom sa zavďačiť. V prípade, že by ste jej vedeli poskytnúť láskyplný domov a teraz už aj veselý bezbolestný život, obráťte sa na OZ Dog Azyl.

Autor článku: Odd.ortopédie, chirurgie a neurochirurgie, 2017

SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

www.sibra.sk

klinika@sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť