Degeneratívne ochorenie chlopní (z angl.: degenerative valvular disease DVD)

Ako funguje srdce?

Srdce je orgán, ktorý pumpuje krv z a do všetkých tkanív celého tela. Srdce je rozdelené na pravú a ľavú polovicu. Pravá strana pumpuje odkysličenú krv vracajúcu sa z tela do pľúc kde sa znova okysličí a zbaví oxidu uhličitého, ktorý produkuje telo. Okysličená krv z pľúc potom vstupuje do ľavej polovice srdca odkiaľ je pumpovaná cez aortu do celého tela pomocou cievneho systému.

Každá polovica srdca má dva oddiely a to predsieň a komoru. Medzi predsieňou a komorou na každej strane je chlopňa – trikuspidálna na prevej strane a mitrálna na ľavej. Majú za úlohu regulovať tok krvi. Ako srdce pracuje, chlopne sa správajú ako jednosmerná brána umožňujúca krvi prúdiť smerom z predsiene do komory a zabraňujúca krvi prenikať späť do predsiene. Z komôr krv potom pokračuje do pulmonálnej artérie (pravá strana) a do aorty (ľavá strana) cez ďalšie chlopne (pulmonálna a aortálna chlopňa).

Čo je to degeneratívne ochorenie chlopní?

Degeneratívne ochorenie chlopní (DVD) alebo endokardióza či chlopňová insuficiencia je neinfekčné degeneratívne ochorenie srdcových chlopní. U psov a mačiek je najčastejšie postihnutá mitrálna chlopňa (v ľavej polovici srdca), potom tricuspidálna chlopňa (v pravej polovici srdca). Pulmonálna a aortálna chlopňa sú postihnuté zriedkavo. Lístočky mitrálnej a trikuspidálnej chlopne môžu byť abnormálne zhrubnuté alebo môžu mať vzhľad uzlíčkov. Tieto a iné zmeny spôsobujú neschopnosť chlopien dostatočne oddeliť predsieň od komory počas systoly (kontrakcia srdcového svalu). Výsledkom toho je, že troška krvi sa teraz vracia cez túto zle tesniacu chlopňu späť do predsiene namiesto toho aby šla do aorty (ľavá strana) alebo do pulmonálnej artérie (pravá strana).

Ktoré zvieratá postihuje DVD?

DVD u psov tvorí asi 75% ochorení srdca. Asi 60% z toho je degenerácia mitrálnej chlopne. 30% má postihnutú mitrálnu aj tricuspidálnu chlopňu súčastne a 10% len trikuspidálnu chlopňu. Vyskytuje sa predispozícia jednotlivých plemien a takisto súvislosť s vekom psa. Malé plemená a starší psíkovia majú častejší výskyt DVD. Takisto je jemná predispozícia u psov samcov.

Trpasličí pudlík, kokeršpaniel, malý bradáč a jazvečík sú najčastejšie postihované plemená. Kavalier King Charles španiel je ďalším plemenom trpiacim na DVD, ale u neho sa zvykne vyvinúť už v mladom veku a má rýchlejšiu progresiu ako pri predchádzajúcich plemenách. Teriére tiež často trpia na DVD.

Aj veľké plemená môžu byť postihnuté ( najčastejšie mitrálna chlopňa), ale omnoho zriedkavejšie.

U mačiek DVD nie je bežná.

Ako DVD ovplyvňuje vašeho psa?

Príznaky DVD závisia od závažnosti ochorenia a od toho ktorá chlopňa je postihnutá. Regurgitácia krvi kvôli DVD spôsobuje šelest (abnormálny zvuk srdca), ktorý môže počuť váš veterinárny lekár pri posluchu srdiečka vášho psíka. Šelest kvôli mitrálnej alebo trikuspidálnej regurgitácii je najbežnejším príznakom. Mnohí pacienti majú len jemnú a pomaly progredujúcu vadu chlopne, ktorá nemá žiadny vplyv na kvalitu života.

Ale ak už je mitrálna regurgitácia výraznejšia, vedie to k spätnému toku krvi, čo zvýši objem krvi v predsieni a v ľavej komore. Toto má za následok ich zväčšenie. Ak je regurgitácia vážna, zväčšenie presiahne limit a tlak v komore a predsieni začne stúpať. Ak začne byť tlak kvôli zvýšenému objemu krvi veľmi vysoký, tekutina z pľúcných ciev (sú spojené s ľavou komorou) začne unikať von, čo spôsobuje kongestívne srdcové zlyhanie (alebo pľúcny edém).

Kongestívne srdcové zlyhanie spôsobené DVD mitrálnej chlopne sa prejavuje kašlom, zrýchlením a skrátením dychu. Pokles efektívnej cirkulácie krvi v tele sa môže tiež prejaviť ako letargia, intolerancia záťaže, strata apetítu a hmotnosti.

DVD trikuspidálnej chlopne má podobný priebeh, ale namiesto hromadenia tekutiny v pľúcach sa hromadí v telových dutinách – brucho a hrudník. Psy s pravostranným zlyhaním srdca, môžu mať výrazne zväčšené brucho. To spôsobuje nepohodlie, najmä pri ležaní, skrátený dych, hlavne pri spánku a oddychu.

Ako sa ochorenie chlopní lieči?

Liečba DVD sa zameriava na odstránenie príznakov kongestívneho srdcového zlyhania. Bežne používané lieky sú diuretiká (furosemid, hydrochlorthiazid, spironalokton), ACE inhibítory (enalapril, benazepril, ramipril), znižovače srdcového výdaju (amlodipin, hydralazin), digoxin a novšie lieky ako pimobendan. Pri pravostrannom zlyhaní srdca a hromadení tekutiny v bruchu, je často najlepšou voľbou jej odstraňovanie veterinárnym lekárom.

Môžem spomaliť alebo zvrátiť progresiu DVD u môjho miláčika? Nanešťastie žiadne lieky nedokážu pôsobiť preventívne voči jej vzniku alebo zabrániť progresii a predísť tak kongestívnemu srdcovému zlyhaniu. Nové lieky sú stále vyvíjané, takže v budúcnosti sa snáď nájde liek ktorý by spomalil progresiu DVD.

Môže pomôcť diéta?

Niektorý výrobcovia vyvinuli diéty pre kardiolgických pacientov, ktoré majú obmedzené množstvo soli. Ale ani pri týchto diétach nebolo dokázané, že by ovplyvnili progresiu, alebo klinické príznaky ochorenia.

Existuje chirurgická liečba DVD?

U ľudí je náhrada chlopien alebo ich rekonštrukcia bežná. Nanešťastie chirurgický prístup mitrálnej alebo trikuspidálnej chlopne vyžaduje kardiopulmonálny bypass. Aj keď ním disponuje niekoľko veterinárnych lekárov v USA, previesť takúto chirurgiu u malého zvieraťa je veľmi ťažké. Cena náhrady alebo rekonštrukcie chlopne je približne 10 000 USD. Sú tu limitácie na vhodných pacientov. Ak si želáte vedieť viac o možnostiach chirurgie, konzultujte to s vašim veterinárnym lekárom. Alternatívne metódy korekcie sa stále vyvíjajú, takže jedného dňa budú možno dostupné aj pre psích pacientov.

Transplantácie srdca nie sú u psov možné, pretože by bolo potrebné kvôli získaniu srdca zabiť iného zdravého psa, čo je vo veterinárnej medicíne považované za neetické.

Čo by ste si mali všímať doma?

Je dôležité aby ste sledovali všetky zmeny správania. Takisto môže byť užitočné, aby ste si viedli záznam o frekvencii dychu vašeho miláčika (počet nádychov za minutu). To vám umožní všimnúť si nárast frekvencie, alebo zmeny kvality dýchania. Zdravé psy a psy s kompenzovaným ochorením srdca majú frekvenciu 20-30 dychov za minutu. Ak je frekvencia omnoho vyššia a všimli ste si niektorý z týchto príznakov, prosím okamžite kontaktujte vášho vetrinárneho lekára:

  • ťažké, namáhavé alebo rýchle dýchanie
  • kašeľ
  • okamihy slabosti
  • nepokoj
  • nechutenstvo

Autor textu: MVDr.Jozef Fico, Sibra - centrum veterinárnej medicíny, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť